Because British Wool is Great


Algemene info

De garens van Jamieson & Smith worden uitsluitend gemaakt van de wol van het Shetlandschaap, een klein schapenras dat oorspronkelijk alleen op de Shetland-eilanden gefokt werd. Het is een klein, stoer ras dat zich prima weet te redden op de ruige vlaktes en bergen van Shetland. Doordat deze schapensoort in een koud en bar klimaat leeft, heeft de vacht van deze dieren zich ontwikkeld tot een bijzonder fijne, warme en zachte wolsoort. Jamieson & Smith betrekt zijn wol rechtstreeks van de kleine boerenbedrijven " crofters genaamd " op Shetland. Deze kleine boeren werden in het verleden zeer slecht betaald voor hun producten. Jamieson & Smith opereert als een coƶperatie die betere prijzen geeft voor de wol waardoor deze crofters een beter inkomen hebben. Een soort Fair Trade-initiatief avant-la-lettre"

De door de crofters aangeleverde ruwe wol wordt met de hand gesorteerd op kleur en kwaliteit. Hierna wordt deze gewassen, gesponnen en geverfd. Alleen de allerbeste kwaliteit komt door de selectie voor het maken van de breigarens.

Na het spinnen blijft er altijd een beetje spinolie achter in de wol. Hierdoor kan het zijn dat de bolletjes wat prikkerig aanvoelen. Wanneer u uw werkstuk na het afwerken wast in wat lauw water dan is dit helemaal verdwenen en is de wol heerlijk zacht.

Een kenmerkende eigenschap van deze wol is de "Shetland Halo" die de wol heeft: eenmaal gesponnen "ontsnappen" er kleine haartjes aan de draad waardoor dit effect ontstaat. Met name bij de bekende Fair-Isle truien zorgt dit effect ervoor dat kleuren zachter in elkaar overlopen, waardoor truien gebreid van Shetland-wol mooier zijn dan anderen.

Jamieson & Smith hebben zich bij het kleuren van hun garens laten inspireren door de kleuren van de natuur op de Shetland eilanden. Dit levert een schitterend palet op van diepe, rijke kleuren, die zich goed met elkaar laten combineren. Ook de ongeverfde garens zijn heel bijzonder door de grote verscheidenheid aan natuurlijke kleuren. Het Shetlandschaap kan alle kleuren hebben, variƫrend van bijna zuiver wit tot zwart en alles wat daar tussen zit.

Laat u inspireren door de kleuren en de verschillende soorten garens! Voor vragen kunt u altijd bij ons terecht.